Pozdravljeni! Vedno znova me nasmejijo reakcije in komentarji ljudi, ko me vidijo te?i bosega. Sicer je komentarjev bolj malo (verjetno, ker smo Slovenci po naravi bolj zadržani)... zato pa nebesedna govorica pove toliko ve?. Po mojih izkušnjah najbolj pogosta reakcija ljudi, ko prvi? vidijo bosega teka?a: Ni? hudega slute?i se sprehajo/hodijo po svojih opravikih in ko te prvi? za hipec opazijo, te pospravijo v predal?ek možganih z oznako ni? posebnega...še en teka?. Ko se jim približuješ za?nejo opažati, da nekaj na tebi ne štima. S pogledom te vsega premerijo: opazijo tvoj zadovoljni nasmeh, nenavadno lahkoten tek (brez pretiranega gibanja gor, dol, levo, desno...) in kon?no se jim pogled ustavi tam, kjer bi po vseh pravilih morala biti nekakšne vrsta obutve. "Ampak glej ga zlomka... on je bos!" Za?udeni in presene?eni komaj uspejo zadržat o?i v o?esnih jamicah in ko jih prijazno pozdraviš (ker jih ve? kot o?itno zelo zanimaš in se po bontonu spodobi, da pozdraviš ?loveka, ki strmi vate), se zmedejo in iš?ejo primern pozdrav, ki ga izpustijo, šele ko si že 2 metra mimo njih. Potem hodijo naprej, se najmanj dvakrat obrnejo za tabo, da se prepri?ajo, ?e so prav videli. Izkušnjo bližnjega sre?anja s ?loveškim bosonožcem pospravijo v možgane v predal?ek nenavadno, ?udno, NLP in podobno... bosi teka?) Seveda pa se najdejo še druge skupine ljudi, ki: a) te ob?udujejo - majhni otroci in zelo stari (oboji še prav dobro spomnijo, kako lušno je biti bos) b) planejo v smeh - gru?a najstnic (ampak njim je tako ali tako vse smešno...) c) se ti medelo nasmehnejo - resni, odrasli ljudje (verjetno menijo, da si ušel iz najbližje psihiatri?ne ustanove in premišljujejo, ?e naj jih kontaktirajo in jim sporo?ijo, da so pravkar opazili enega pobeglega pacienta...) d) ti namejijo iskren nasmeh in pozdrav - odprti ljudje, ki sprejemejo dejstvo, da ti je pa? vše? biti bos e) se jim smiliš v dno duše, ker nimaš za najnovejše tekaške copate in te?eš bos pri temperaturah pod ni?lo oz. po plo?niku polnih luž, stekla, pasjih kakcev in druge svijnjarije, golazni... - teka?i, ki prisegajo na visoko tehnološke tekaške copate (še pred letom, sem bil tudi sam v tej skupini, le da nisem nikoli opazil kakšnega resnega bosega teka?a) - Lp Domen
In še nekaj konkretnih In še nekaj konkretnih komentarjev: - Kaj te ne zebe/boli? (dale? dale? najpogostejši komentar) - Eeee, svaka ti ?ast! (ribi? na Mariborskem otoku) - He, he... bravo, bravo. Vidiš tako smo tudi mi v?asih tekli (70 letni mož, ko sem se mimo njegove hiše vra?al iz službe) - Mami, mami, glej ko je bos.... jaz bi tudi (4-5 letni fantek v parku Ob treh Ribnikih... sicer dvomim, da mu je mama odobrila dovoljenje...) in še ?isto svež komentar z danšnjega teka: - Sem ti rekel da bo danes toplo... Ti pa bi mel rokavice in 2 majice... Glej, tako je toplo, da ljudje že bosi hodijo okoli... (kolega drugemu kolegu, ko smo skupaj tekli) Vabljeni, da še ostali prispevate kakšen komentar, ki vas je nasmejal. Smeh vedno dobro dene. =) Lep pozdrav Domen
jp, najpogostejši komentar jp, najpogostejši komentar tudi pri meni: A te ni? ne bode/zbada/pe?e/boli? Nekaj ?asa sem odgovarjal: A ni ravno to dobro, da ?utiš podlago? Reakcije so bile od groze, nejevere, za?udenja ali pa še kaj hujšega. V stilu, lej ga bolnika, on to zaradi mazohisti?nega užitka ali kaj? Sedaj dajem bolj poljudne odgovore, npr.: - Prav ni?, a si upate probat (z nasmeškom)? - ?lovek se na vse navadi (z še ve?jim nasmeškom) - Vsaj švicam ne (s pomežikom) doslej se sicer še noben ni sezul in šel za mano, ampak pustmo se presenetit
Komentar, ki me je danes Komentar, ki me je danes zjutraj nasmejal do solz. Namaškerna najstnica (še malo pod vplivom alkohola) je ob pogledu name najprej osupnila, nato planila v glasen smeh... in ko sem bil že 10 meterov mimo, zakli?e za mano: "Joj, veš kak si boš noge umazo!!! "
V?eraj na faksu med pogovorom V?eraj na faksu med pogovorom s kolegico iz nižjega letnika, ona kar na lepem spremeni temo: "Ja, veš sem ?ula, da zadnje ?ase dosti te?eš po Mariboru..." Modro, tiho jo gledam, njej pa se po?asi riše vedno ve?ji nasmešek na obrazu. Jaz previdno: " Aha, torej si ?ula, da te?em?" Pavza. "Pa si ?ula tudi kako te?em?" Ona, ko jo kon?no premaga smeh: "Ja, pti?ka mi je povedala, da te?eš bos..." In potem so seveda sledila standardna vprašanja: Ali te ne bolijo noge? - ?e si nežen.. dosti manj kot v copatih. Kaj pa trnji, steklo? - Gledam kje te?em... Od ?asa do ?asa pa se tudi to zgodi.
Zan? pred trgovino, med Zan? pred trgovino, med šihtom zunaj malo bos, pa re?e en vzdrževalc (itak n? ne delajo tam, postavajo okrog): "A spet za bolniško treniraš?" Nimaš kej, sm mu samo pomahal, odgovorit mu itak ni blo kej
"A spet za bolniško "A spet za bolniško treniraš?" He he he ... samo ta pa zmaga =) V?eraj proti ve?eru delal intervale ob Dravi, ki je med drugim tudi priljubljeno sprehajališ?e. Tako, da se ni manjkalo za?udenih pogledov in pove?ini prijaznih komentarjev. Nekaj najbolj zanimivih: "So copati pretesni?" - "Uf, pa še kako...=) " (ravno sem pritekel s Feelmaxi v rokah) "Fant, a so ti copate ukradli?" "O ne ne... =)" (potem ko sem Feelmaxe skrbno skril v gromvje...) "Joj, zdaj vas pa prav moram ustavit in vprašat, zakaj je to dobro." "Zakaj je dobro? Lahko hitreje te?em =)" (vprašanje ene izmed dveh omic, ko sem ju prehitel med 4. intervalom)
Zdravo,ja, tudi meni so v MB Zdravo, ja, tudi meni so v MB lani dajali prav takšne komentarje - ampak ve?inoma pozitivne, ?eprav so ljudje vedno iskreno presene?eni. Imam pa letos že izdelano strategijo kratkih odgovorov Recimo, vedno najprej poskusim s: super je, kot na morju! in to je ponavadi že dovolj. Za daljše pa je škoda ?asa. Drugo pa je ko se pogovarjaš s kolegi teka?i - eni so navdušeni, en kolega bo po maju poskusil in se izpostavil , drugi so poskusili sami in so navdušeni, vendar pa se jih mnogo v tem malomeš?anskem okolju še ne upa izpostaviti, pa ?eprav jim pošlješ ?lanke iz Nature itd. kjer je lepo napisana znanstvena razlaga itd. Samo kaj, ko ljudje nismo samo racionalni. Sem pa lani ženo nahecal, da sva šla na sprehod bosa poleti po kamniškem platoju in ji je bilo tako vše?, da bo letos poskusila tudi tek. No, po tistem je kmalu zanosila, tako da ima pristen stik z zemljo lahko tudi konkretne posledice Po porodu pa je tek itak zaželjena aerobna vadba! Se vidimo in morda skupaj kdaj podamo na kakšno krajšo turo. LP Klemen
Živjo Živjo Klemen, dobrodošel! ?estitke za skorajšnji (?) naraš?aj, predvidevam, da bo svet bogatejši še za eno bosonogo bitje ?e ti rata, vabljen 1. maja v Kranj, tam bo bosonoga veselica ...www.bositek.si se tipkamo!
Tek ob Dravi, 12.6.2011Proga Tek ob Dravi, 12.6.2011 Proga za bosonogca "tehniÄno kar zahtevna" kot bi se reklo: 10 km trasa Teka ob Dravi se zaÄela na mostu, ki vodi na Mariborski otok. Potekala je ob strugi Drave, se nadaljevala po gozdnih in travniÅ¡kih poteh Kamnice, mimo hipodroma, ÄrpaliÅ¡Äa Vrbanski plato, ter nadaljevala ob levem bregu Drave vse do zaÄetka »Lenta«, kjer je preÄkala most StudenÅ¡ka brv, nadaljevala po desnem bregu, vse do hidroelektrarne, kjer je preÄkala hidroelektrarniÅ¡ki most, nadaljevala ob strugi Drave do kopaliÅ¡Äa. Tam je zakljuÄila s krogom okrog Mariborskega otoka, kjer je cilj. Posebnost trase je, da je le dobrih 3000m asfaltnih povrÅ¡in. http://www.tekobdravi.si/?page=content&idC=6 ZaÄel sem malo bolj v ozadju, ker nisem bil gotov, kako mi bo Å¡lo prve km, ki so bili veÄinoma po makedamski cesti. Ampak potem so se kar nekako naÅ¡le zaplate trave, blata, gladkega makedama, kjer se je dalo dokaj udobno teÄ. Po približno 3 km sem že bil s svojo hitrostno skupino. PreÄkali smo StudenÅ¡ko brv in nadaljevali proti hidroelektrarni. Lovil sem skupino 5,6 kar hitrih tekÄev srednjih let. Sedaj je proga potekala po ozkem kolovozu z obilo trave na vsaki strani. To je bila moja priložnost, da jih ujamem. PospeÅ¡il sem, jih dohitel in prehitel v kar hitrem tempu. Možak v srednjih 40 letih me z nasmehom na ustih pogleda in reÄe: "Fant, prehiter si!" "Ja, Äe vas moti, pa pojte Å¡e vi hitreje z mano" mu odvrnem. Mož se nasmeje, takrat pa spusti pogled proti mojim nogam in izusti:"Pi..., ma ti si bos." =)
Tek ob Dravi, Tek ob Dravi, 12.6.2011 Proga za bosonogca "tehniÄno kar zahtevna" kot bi se reklo: 10 km trasa Teka ob Dravi se je zaÄela na mostu, ki vodi na Mariborski otok. Potekala je ob strugi Drave, se nadaljevala po gozdnih in travniÅ¡kih poteh Kamnice, mimo hipodroma, ÄrpaliÅ¡Äa Vrbanski plato, ter nadaljevala ob levem bregu Drave vse do zaÄetka »Lenta«, kjer je preÄkala most StudenÅ¡ka brv, nadaljevala po desnem bregu, vse do hidroelektrarne, kjer je preÄkala hidroelektrarniÅ¡ki most, nadaljevala ob strugi Drave do kopaliÅ¡Äa. Tam je zakljuÄila s krogom okrog Mariborskega otoka, kjer je cilj. Posebnost trase je, da je le dobrih 3000m asfaltnih povrÅ¡in. http://www.tekobdravi.si/?page=content&idC=6 ZaÄel sem malo bolj v ozadju, ker nisem bil gotov, kako mi bo Å¡lo prve km, ki so bili veÄinoma po makedamski cesti. Ampak potem so se kar nekako naÅ¡le zaplate trave, blata, gladkega makedama, kjer se je dalo dokaj udobno teÄ. Po približno 3 km sem že bil s svojo hitrostno skupino. PreÄkali smo StudenÅ¡ko brv in nadaljevali proti hidroelektrarni. Lovil sem skupino 5,6 kar hitrih tekÄev srednjih let. Sedaj je proga potekala po ozkem kolovozu z obilo trave na vsaki strani. To je bila moja priložnost, da jih ujamem. PospeÅ¡il sem, jih dohitel in prehitel v kar hitrem tempu. Možak v srednjih 40 letih me z nasmehom na ustih pogleda in reÄe: "Fant, prehiter si!" "Ja, Äe vas moti, pa pojte Å¡e vi hitreje z mano" mu odvrnem. Mož se nasmeje, takrat pa spusti pogled proti mojim nogam in izusti:"Pi..., ma ti si bos." =) Skratka, takoj po teku so bili podplati kar precej razboleli... Skrbelo me je, ker sem punci za zveÄer obljubil, da greva plesat. No, ampak od konca tekme (12.45) pa do 18.30 so se podplati že ohladili in plesne so Å¡le tako kot ponavadi. =)
Parkrat sem že ujel, (ko bos Parkrat sem že ujel, (ko bos prehitim,sre?am mamo ali o?eta z otrokom starim nekje do 5 let) da malo bitje glasno komentira: "Mama, glej ko je bos." ?ez ?as pa še:"Jaz bi tudi..." Ponavadi sem že preve? oddaljen, da bi ujel odgovor starša... Danes pa sem okloli 12ih šel ?ez Mariborski park (tokrat v Feelmaxih, ker sem se ravno vra?al iz mesta) mimo dela z otroškimi igrali. ?udovito sonce, polno otrok na igralih, skrbnih staršev... Malo postojim in se odlo?am po kateri potki bom šel, ko mimo prideta mama in pun?ka okoli 4 let. Mala s prose?im obrazom proti mamici: "A sem lahko bosa?" In mama:"Ne, ker lahko stopiš.... na kakšen oster kamen." In pun?ki se je razo?arno povesil obraz...
Parkrat sem že ujel, (ko bos Parkrat sem že ujel, (ko bos prehitim,sre?am mamo ali o?eta z otrokom starim nekje do 5 let) da malo bitje glasno komentira: "Mama, glej ko je bos." ?ez ?as pa še:"Jaz bi tudi..." Ponavadi sem že preve? oddaljen, da bi ujel odgovor starša... Danes pa sem okloli 12ih šel ?ez Mariborski park (tokrat v Feelmaxih, ker sem se ravno vra?al iz mesta) mimo dela z otroškimi igrali. ?udovito sonce, polno otrok na igralih, skrbnih staršev... Malo postojim in se odlo?am po kateri potki bom šel, ko mimo prideta mama in pun?ka okoli 4 let. Mala s prose?im obrazom proti mamici: "A sem lahko bosa?" In mama:"Ne, ker lahko stopiš.... na kakšen oster kamen." In pun?ki se je razo?arno povesil obraz...
Sedaj sem zopet v Mariboru in Sedaj sem zopet v Mariboru in grem v mesto po opravkih kar bos (v rokah mam par japonk, ki si jih obujem preden vstopim v trgovino/restavracijo). V?eraj me tako sre?a znanec iz fitnesa: "Lej ga! A ti pa še kar vztrajaš pri tem novem na?inu teka?" "Seveda." Z nasmehom na ustih. Potem pa sem še dodal: "Samo to ni nov na?in teka. Pravzaprav je to zelo star na?in, ?e prav pomisliš."
Danes med tekom ob Dravi, Danes med tekom ob Dravi, ravno pri Studenški brvi sre?am starejšega gospoda... me zagleda, opazi moje bose noge, potem pa se mu na obrazu izriše pristen nasmeh, stisne roko v pest: "Tako je prav fant, si eden redkih, kar tako naprej!"